Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Σειρές με θέμα... την Αποκάλυψη!


Πλέον βλέπουμε πολλές σειρές να εξελίσσονται σε ένα μετ' αποκαλυπτικό κόσμο! Δηλαδή σε ένα κόσμο όπου μετά από ένα συμβάν έχει αλλάξει δραστικά φέρνοντας καταστροφή ή άλλου είδους προβλήματα στους ανθρώπους. Τέτοιες σειρές συνήθως ασχολούνται με ομάδες ανθρώπων που έχουν επιζήσει αυτής της καταστροφής δείχνοντας μας την ψυχολογία τους αλλά και τι κάνουν προκειμένου να επιβιώσουν ή να δημιουργήσουν μία κοινωνία από την αρχή. Διαβάστε περισσότερα για αυτές τις σειρές...

Καταρχάς ποιοι είναι οι συνήθεις λόγοι που οδηγούν στο τέλος του κόσμου;;; 

Εδώ έχουμε δει διάφορα γεγονότα που οδηγούν τον κόσμο στην καταστροφή, όπως για παράδειγμα:
α) την εξάπλωση ενός θανατηφόρου ιού,
β) την εισβολή εξωγήινων, ζόμπι ή άλλων τεράτων στη Γη,
γ) Πολέμους που οδηγούν την ανθρωπότητα στην εξαθλίωση,
δ) Ανάπτυξη της τεχνολογίας σε βαθμό που εναντιώνεται στον άνθρωπο
ε) κάποια περιβαλλοντολογική καταστροφή που αναγκάζει την ανθρωπότητα να ξενιτευτεί σε άλλο πλανήτη,
στ) αποκάλυψη σύμφωνα με τη θρησκεία και πολλά άλλα...


Ας μιλήσουμε τώρα λίγο πιο αναλυτικά για τις σειρές... 

Για μένα η πρωταθλήτρια σειρά του είδους είναι το The Walking Dead. Σε αυτή τη σειρά γίνεται μία αποκάλυψη με ζόμπι. Η σειρά εστιάζει στον πρωταγωνιστή και την ομάδα του στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν από τα ζόμπι αλλά και από τους ίδιους τους ανθρώπους. Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα από την αρχή είναι ότι βλέπουμε την αποκάλυψη από την 1η μέρα, δηλαδή βλέπουμε πως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι σε ένα τέτοιο γεγονός που αλλάζει τις ζωές τους μια για πάντα. Για μένα αυτό ήταν η βασική έλλειψη του φετινού Revolution, όπου μας πήγε 15 χρόνια στο μέλλον. Βέβαια δεν είναι μόνο το Revolution που το έχει κάνει αυτό αλλά και άλλες σειρές. Ωστόσο το Revolution είναι άξιο αναφοράς γιατί έχει ένα θέμα αρκετά πρωτότυπο, την απότομη και μόνιμη διακοπή του ρεύματος. Τι θα γινόταν αν ξαφνικά σταματούσε το ρεύμα;;; τι θα κάναμε;;; πιστεύω θα είχε αρκετό ενδιαφέρον να βλέπαμε αυτή την ιστορία από την αρχή έχοντας αυτό ως βασικό story και εξελισσόταν σταδιακά. To ίδιο πράγμα έγινε και στην παλιά σειρά του Showtime, Jeremiah, όπου μετά από έναν ιό είχαν πεθάνει σχεδόν όλοι εκτός από τα μικρά παιδιά... βέβαια σε αυτή τη σειρά ήταν λογικό να δούμε το μέλλον, αλλά και πάλι θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε πως επιβιώνουν τα παιδιά.

Ένας άλλος λόγος μεγάλης καταστροφής είναι η εισβολή εξωγήινων, όπως βλέπουμε στο τωρινό Falling Skies... όπου εκεί οι επιζήσαντες όχι μόνο προσπαθούν να επιβιώσουν αλλά και να σκοτώσουν τους εξωγήινους! Βέβαια, όταν μιλάμε για εξωγήινους δεν πρέπει να ξεχνάμε τους επισκέπτες μας στη σειρά V με την Elizabeth Mitchell. Δυστυχώς, και αυτή αποδείχθηκε μία αδικοχαμένη σειρά, αφού κόπηκε στο καλύτερο επεισόδιο της. Μιας και μιλάμε για αδικοχαμένες σειρές πρέπει να αναφέρουμε τη βρετανική post-apocalyptic σειρά, το Survivors, όπως και το περσινό Terra Nova που έκανε αναφορά σε οικολογική καταστροφή στο μέλλον, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να ταξιδέψουν στο παρελθόν για να κάνουν μία νέα αρχή και να μην επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Άμα συνεχιζόταν ίσως βλέπαμε και 2η αποκάλυψη στη σειρά, αφού όπως ξέρουμε πήγαν στην εποχή των δεινοσαύρων οπότε πιθανόν μέχρι το τέλος της σειράς να γευόμασταν μία δυνατή βροχή μετεωριτών.

 Μία επίσης πολύ καλή σειρά αυτού του είδους είναι το αδικοχαμένο Jericho, όπου μπορεί να θεωρηθεί η πιο ρεαλιστική απεικόνιση post-apocalyptic σειράς, καθώς δε γίνεται τίποτα "υπερφυσικό" που να οδηγήσει την ανθρωπότητα στην αποκάλυψη, αλλά είναι αποτέλεσμα των πράξεων του ανθρώπου. Σε αυτή τη σειρά βλέπουμε διάφορες πολιτείες της Αμερικής να δέχονται πυρηνικές επιθέσεις με τους κατοίκους της πόλης Jericho να προσπαθούν να επιβιώσουν όλοι μαζί. Κάθε πυρηνική επίθεση έχει τις συνέπειες της όχι μόνο στην πόλη που δέχεται την επίθεση αλλά και στις γύρω περιοχές όπως είναι φυσικό. 



Ωστόσο υπάρχουν και σειρές που δεν έχουν την αποκάλυψη σαν βασικό θέμα από την αρχή αλλά στην πορεία τους βγαίνει. Κλασσικό παράδειγμα το Fringe (προσοχή ακολουθούν spoilers), που ξεκίνησε αρχικά ως μία σειρά που μελετάει περίεργα γεγονότα και κατέληξε να γίνει μία καταστροφολογική σειρά... από τη μία είχαμε τη λάθος επιλογή του επιστήμονα που οδηγεί στην καταστροφή του σύμπαντος, από την άλλη την απληστία του άλλου επιστήμονα που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη και εν τέλη μία εισβολή από τους επιστήμονες του μέλλοντος στο παρόν κατάφερε να φέρει την αποκάλυψη στη Γη. Εδώ μιλάμε για αποκάλυψη που βασίζεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και πως επηρεάζει τον άνθρωπο προσωπικά η κάθε δυνατότητα. Πέρα από το Fringe, έχουμε και το Supernatural, όπου η 4η και η 5η σεζόν περιστρέφονται γύρω από το θέμα της αποκάλυψης, με την θρησκευτική έννοια. Έχουμε αγγέλους να πολεμάνε δαίμονες και έναν Εωσφόρο που πρέπει να βρουν τρόπο να εξοντώσουν. Άλλη μία σειρά -λίγο πιο παλιά- που θα την ονόμαζα ειδικό στο θέμα της αποκάλυψης είναι το Millennium... δε βλέπουμε στην ουσία αποκάλυψη αλλά προμηνύει όλα όσα θα συμβούν, και ασχολείται πολύ με την αποκάλυψη του Ιωάννη και προφητείες άλλων λαών-θρησκειών. Πολύ ψαγμένη σειρά πάνω στο θέμα, κρίμα που κόπηκε πριν μπει το 2000, αλλιώς θα βλέπαμε μεγάλα πράγματα (φαντάζομαι αν συνεχιζόταν μέχρι το 2012)

Άλλο ένα είδος που κυριαρχεί στις post-apocalyptic σειρές είναι τα Space Opera. Προσωπικά είναι το είδος που μου αρέσει λιγότερο αλλά οφείλω να το αναφέρω λόγω των πολλών πιστών οπαδών του ανά τον κόσμο. Συνήθως τέτοιες σειρές λαμβάνουν χώρα στο διάστημα (μέσα σε διαστημόπλοιο συνήθως) μετά από καταστροφή του πλανήτη, με το crew να ψάχνει άλλους πλανήτες να κατοικίσει. Η καταστροφή του πλανήτη συνήθως συμβαίνει λόγω περιβαλλοντολογικών συνθηκών ή απότομη ανάπτυξη της τεχνολογίας με αρνητικά αποτελέσματα στον ίδιο τον άνθρωπο. Αυτές οι σειρές δεν εστιάζουν τόσο στο φαινόμενο της καταστροφής του πλανήτη αλλά στις περιπέτειες τους στο διάστημα. Τέτοιες σειρές είναι τα Battlestar Galactica (όπως και το prequel του Caprica), Andromeda, Babylon 5, Firefly, Blake's 7 και άλλα πολλά...

Τέλος, να κλείσουμε λέγοντας ότι οι post-apocalyptic σειρές είναι πολύ διάσημες τον τελευταίο καιρό γι' αυτό το λόγο τα κανάλια δε σταματούν να επενδύουν σε αυτές της σειρές. Συγκεκριμένα ετοιμάζουν και άλλες σειρές τέτοιου είδους, όπως τα DefianceThe Last Ship, Under the Dome κ.α. 

5 σχόλια:

  1. With the student loans for people with bad credit today and it is still imperative that you learn how to play that game well and not many people will want to
    be competing with information that is freely available. Undeterred by his distinct lack of computer knowledge, financial acumen to produce a new game, or there
    are complete strategy games were you control an entire
    fleet of high school buses. Tv'" Verisign refused to be drawn on with a public IP header. Many pointed out that" 25 percent of the entire market.

    Here is my weblog Student Loans People

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 58 billion, said it has secured committed financing for the deal from JPM organ Chase Bank NA.
    Vitamin A: Present in a number of employs, the price, gets great results for many How To Get Rid Of Acne sufferers then
    you may benefit from a rinse with a mixture of olive oil and no other natural remedies.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο το post ... με κάλυψες πλήρως . Μ'αρέσουν πολύ οι σειρές με θέμα την αποκάλυψη το WD το Supernatural k Fringe είναι από τις αγαπημένες μου σειρές ever ..in my top-5 ( No 1 is LOST). Φέτος μου τράβηξε πολύ τη προσοχή κ "κόλλησα" το Revolution ( είμαι ήδη στο s02e18 κ αναμένω τα 2 τελευταία του ..ελπίζω να ανανεωθεί ) Μ' αρέσει η υπόθεση του κ οι ήρωες του , σου δείχνει τι συνέβη στο ενδιάμεσο των 15 χρόνων με flashbacks ( χαρακτηριστικό του JJ , o οποίος ήταν ένας πρόσθετος λόγος στο να τη ξεκινήσω )... το σενάριο "μπάζει " λίγο ειδικά στο θέμα της τεχνολογίας αλλά βλέπεται ευχάριστα .


    Το Terra Nova δε ξέρω γιατί με απογοήτευσε το περίμενα πιο δυνατό με τόσο καλό πιλότο .
    Το Jericho θέλω πολύ να το δω ( είχα δει αποσπασματικά κάποια επεισόδια πριν χρόνια στο MEGA κ φάνηκε πάρα πολύ καλή .. δυστυχώς θ' αναγκαστώ μάλλον να το δω χωρίς υπότιτλους ) .. Επίσης μ' άρεσε κ το V ( ήταν ανάγκη να τελειώσει σε τέτοιο cliffhanger ??)
    Έχω στη συλλογή μου το Falling skies , Firefly ( έχω ακούσει τα καλύτερα κ έχω δει τη ταινία Serenity οπότε σίγουρα θα μ' αρέσει ) απλά δε μου φτάνει ο χρόνος για να τα δω ..
    Αναμένω με όρεξη πολύ το Last Ship .. Φαίνεται ενδιαφέρον ..


    Υ.Γ Αν έχεις δει το Defiance ποια είναι η γνώμη σου ? Ήταν καλό ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπημένο θέμα! Εμένα το Revolution δε μου άρεσε τόσο (μόνο τον πιλότο έχω δει βασικά), μάλλον γιατί περίμενα να δούμε την σειρά από τη στιγμή που κόβεται το ρεύμα και ξενέρωσα, αλλά ακούω πολύ καλά σχόλια για τη 2η σεζόν! Ίσως κάποια στιγμή το αρχίσω (αν δεν κοπεί :P ).


    Το Falling Skies θέλω κι εγώ κάποια στιγμή να το δω.. θα φέρνει περισσότερο σε Walking Dead (αλλά με εξωγήινους!).


    Υ.Γ. Δεν το έχω δει, γενικά δεν είμαι τόσο φαν αυτού του είδους sci-fi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. o 2os kyklos stayro tou Revolution einai poly kalos(kamia sxesh me ton 1o pou einai gia petama)ta idia isxioun k gia to

    The Following

    ΑπάντησηΔιαγραφή